Πρωτοπόροι σχεδιαστές φωτιστικών

φωτιστικό του George Carwardine

Στην αγορά θα βρείτε μια τεράστια γκάμα από φωτιστικά για όλα τα γούστα, από διαφορετικά υλικά κατασκευής, με τελείως διαφορετικό σχεδιασμό, χρώμα και εννοείται τύπο! Δηλαδή πολύφωτα, κρεμαστά, δαπέδου κτλ. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποιοι είναι οι άνθρωποι που έβαλαν πρώτοι το λιθαράκι για να υπάρξει αυτή η εξέλιξη στον χώρο;!

Ο πρώτος που θα αναφερθούμε είναι ο George Cardwardine, ο οποίος το 1935 σχεδίασε αυτά που σήμερα θεωρούμε πτυσσόμενα φωτιστικά γραφείου ή δαπέδου με ρυθμιζόμενο βραχίονα. Ο Cardwardwine κατασκεύασε ένα φωτιστικό όπου κάποιος μπορούσε να ρυθμίσει τη θέση και την κατεύθυνση του φωτός  και ταυτόχρονα ο πτυσσόμενος βραχίονας να παραμένει σε μία σταθερή θέση.Τα φωτιστικά του έγιναν ανάρπαστα και σήμερα πλέον βρίσκονται σε κάθε κατάστημα,από το πιο προσιτό μέχρι το πλέον πολυτελές. Μάς είναι γνωστά κυρίως ως φωτιστικά γραφείου, αλλά, κι ως φωτιστικά δαπέδου.

φωτιστικό του Raimond Puts

Ο δεύτερος είναι ο Raimond Puts, ο οποίος αφιέρωσε σχεδόν σαράντα χρόνια από τη ζωή του για να φτιάξει μία ιδανική μεταλλική σφαίρα που θα προσομοιάζει σε ηλιακό σύστημα και θα διαχέει ένα μαλακό φως σε όλο το χώρο! Το εγχείρημά του ήταν πάρα πολύ δύσκολο και το αποτέλεσμα όπως σήμερα γνωρίζουμε πολύ ιδιαίτερο. Πραγματικά πρωτοπόρος οραματίστηκε να φέρει τα αστέρια λίγο πιο κοντά στον άνθρωπο!