Πως θα διατηρήσουμε υγιή τα ούλα μας

Όταν βλέπουμε ένα ωραίο χαμόγελο υποσυνείδητα δεν εστιάζουμε μόνο στο λευκό χρώμα των δοντιών και τα ίσια δοντια, άλλα και στα ούλα! Η εμφάνιση των ούλων όσο και αν σας φαίνεται περίεργο μπορεί να αναβαθμίσει ή να χαλάσει την εντύπωση που δίνει η οδοντοστοιχία. Οι ασθένειες των ούλων, με πιο κοινή την ουλίτιδα, δεν δημιουργούν συνήθως έντονα συμπτώματα ή πόνο, γι’ αυτό και περνούν απαρατήρητες. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή, προκειμένου να διατηρήσουμε υγιή ούλα μακροπρόθεσμα!

Τι μπορούν να πάθουν τα ούλα; Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι οι πιο κοινές ασθένειες, όπου και στις δύο περιπτώσεις η νόσος ξεκινάει από τη συλλογή μικροβιακής πλάκας κατά μήκος της παρυφής των ούλων, δηλαδή μεταξύ δοντιών και ούλων. Τα υπολείμματα φαγητού μετά από κάθε γεύμα συσσωρεύονται σταδιακά και δημιουργούν όλο και μεγαλύτερη ποσότητας μικροβιακής πλάκας. Έτσι, όταν φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο η δύναμη των μικροβίων είναι μεγαλύτερη της αμυντικής ικανότητας του οργανισμού, εκδηλώνεται φλεγμονή στα ούλα, προκαλώντας αιμμοραγία, ευαισθησία και πρήξιμο.

Τι μπορούμε να κάνουμε επιπλέον, ώστε να αποφύγουμε την εμφάνιση ουλίτιδας και να διατηρήσουμε την υγεία δοντιών και ούλων;

Επιλέγοντας μία σωστή οδοντόκρεμα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές τη μέρα, όπου τη μία θα κάνουμε και καθαρισμό με οδοντικό νήμα. Αν καπνίζουμε να το μειώσουμε και να πραγματοποιούμε οδοντιατρικό έλεγχο κάθε τετράμηνο!