Παιδιά και οδοντίατρος

παιδιά και οδοντίατρος

Τα δόντια των παιδιών ξεκινούν να διαπλάθονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μέχρι την ηλικία των 4 ετών, όλα τα μόνιμα δόντια έχουν δημιουργηθεί και ενασβεστιωθεί, αλλά βρίσκονται ακόμη μέσα στο οστό των γνάθων. Το πότε λοιπόν θα πρέπει οι οδοντίατροι να παρακολουθούν το παιδί μας, είναι κάτι που απασχολεί κατά καιρούς αρκετούς γονείς.

Βάσει της Ελληνικής Εταιρίας Παιδοδοντιατρικής, η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με την εμφάνιση του πρώτου παιδικού δοντιού και όχι αργότερα από την ηλικία του 1 έτους.

Οι πρώτες επισκέψεις περιλαμβάνουν κυρίως συμβουλές σχετικά με την πρόληψη, άλλα όπως και να’ χει, στην ίδια λογική προγραμματίζονται και οι επισκέψεις στον παιδίατρο. Η συμβολή του οδοντιάτρου τόσο στην ενημέρωση για τη στοματική υγεινή του παιδιού – ναι, τα παιδικά δόντια πρέπει να βουρτσίζονται από τη στιγμή που κάνουν την εμφάνιση τους στο στόμα – αλλά και για τη διατροφή του για να αποφύγουν την τερηδόνα και την ουλίτιδα είναι σημαντική.

Τέλος το παιδί έρχεται σε επαφή με τον «ειδικό γιατρό για το στόμα του», αναγνωρίζει σταδιακά με τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις τη διαδικασία της εξέτασης της στοματικής κοιλότητας ως οικεία και δεν αντιδρά αρνητικά εάν μελλοντικά χρειαστεί οποιαδήποτε θεραπευτική οδοντιατρική πράξη παιδοδοντίας. Μετά την πρώτη επίσκεψη, οι επανέλεγχοι προγραμματίζονται κάθε 6 ή 12 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού.