Κίνδυνος Αλτσχάιμερ για όσους κάνουν αρνητικές σκέψεις!

αλτσχάιμερΜία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι οι άνθρωποι που σκέπτονται μονίμως αρνητικά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τον Καναδά μελέτησαν 360 ανθρώπους άνω των 55 ετών για μία περίοδο δύο ετών, όπου οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων σχετικά με τον τρόπο σκέψης τους, δηλαδή τον βαθμό αρνητικών σκέψεων, γκρίνια για το παρελθόν και ανησυχία για το μέλλον, όπως επίσης για συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Αξιολογήθηκε παράλληλα η γνωστική και νοητική λειτουργία τους, δηλαδή μνήμη, προσοχή, γλωσσική ικανότητα, ενώ υποβλήθηκαν και σε εγκεφαλικές εξετάσεις ΡΕΤ (τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων), οι οποίες μετρούν τις εναποθέσεις των πρωτεϊνών Ταυ και αμυλοειδούς που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ όταν συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και καταστρέφουν τα κύτταρα. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι όσοι εμφάνιζαν περισσότερη τάση προς τις αρνητικές σκέψεις είχαν και μεγαλύτερη έκπτωση των γνωστικών και μνημονικών λειτουργιών τους σε βάθος τετραετίας!